La Liga: Sesongens lag 17/18

Skrevet av Johan Sjøbakk Lund

Etter 17 spilte kamper har lagene tatt vinterpause, og Barcelona troner på topp med hele 9 poeng ned til andreplassen som Atletico Madrid innehar. Årets skuffelse hittil er uten tvil Real Madrid som ligger på en 4.plass med 14 poeng opp til rivalen Barcelona. Valencia med Marcelino ved roret har overrasket positivt med 34 poeng og en imponerende 3.plass. Årets lag handler om å plukke ut de spillerne som har prestert best, men også ut i fra forventninger. Her er Johan sitt lag for sesongen.

ll sesongens lag sjøbakk
Årets lag hittil – Formasjon 4-4-2

Keeper: Marc-André ter Stegen (Barcelona)

Etter tidvis å ha blitt latterliggjort i starten av sin Barcelona-karriere, har han lagt tabbene bak seg og tatt steget opp blant verdens aller beste målvakter. Der klubben er under et kritisk søkelys fordi de ikke greier å komme opp på det samme spillemessige nivået som de viste under Guardiola-tiden, noe som etter mitt syn er urimelig å forvente, har de i alle fall fått en målvakt som ville glidd rett inn i den utgaven. Ekstremt offensiv i hodet, tilnærmet feilfri med ballen i beina og bedre i feltarbeidet enn tidligere. En nytelse å se hvordan ter Stegen setter i gang angrep fra innsiden av egen 16-meter, ved å bruke trekanter og veggspill til å spille ut høytpressende motstandere. Tar plassen foran en strålende Jan Oblak (Atlético Madrid).

Høyreback: Álvaro Odriozola (Real Sociedad)

De som har fulgt Norges fremste eksperter på spansk fotball denne høsten, gjengen bak podcasten LaLigaLoca, bør allerede ha kontroll på baskeren Álvaro Odriozola. Liten og lett, men med et ekstremt tempo, har han greid å spille seg inn i hjertene til de fleste entusiaster av spansk fotball. Sammen med sin baskiske lekekompis Mikel Oyarzabal terroriserte han tidvis motstanderne nedover sin høyreside, og prikket presise innlegg på rekke og rad med sin gode innleggsfot. De to merket dog kjøret med Europa League, cupkamper og ligakamper utover høsten, og begge opplevde kraftige formdupper i løpet av de siste to månedene før julen. Odriozola presterte dog godt nok til å få sin spanske landslagsdebut i løpet av høsten, og rapporter skal ha det til at begge Madrid-gigantene er interesserte i å hente den 22 år gamle Real Sociedad-spilleren. Kommer med tross formdupp, fordi konkurrenten på høyrebacken ikke er særlig opplagt.

Midtstopper: Jeison Murillo (Valencia)

Noen vil mene det er kontroversielt å inkludere en spiller som har spilt 609 av totalt 1530 mulige minutter denne sesongen. Valencia hang lenge med som den største utfordreren til Barcelona, før de tapte tre av de siste fire før jul og nå er hektet av i (den noe usannsynlige) kampen om å vinne LaLiga for første gang siden 2004. Valencia stod med solide 9-3-0 før de møtte Barcelona tidligere i desember, og da hadde Jeison Murillo allerede blitt operert for lyskebrokk og fått beskjed om at han ville være ute til over nyttår. Ser man på kampene colombianeren har startet er det åtte av 17 kamper. De har endt med 6-2-0 og Valencia har holdt nullen hele seks ganger. De to uavgjorte, som gav henholdvis ett og to baklengsmål, kom i byderbyet mot Levante og i storkampen borte mot Real Madrid. Én av kampene han startet, borte mot Real Betis, gav riktignok tre baklengsmål, men alle kom etter at Murillo ble byttet ut. Det skjedde etter 78 minutter… Undertegnede har sett Valencia live tre ganger denne høsten og blitt umåtelig imponert over 25-åringen. En atlet, en sjef og en autoritet. Forsvarer plassen på høstens lag foran stoppermakker Ezequiel Garay og Atlético-bauta Diego Godín.

Midtstopper: Samuel Umtiti (Barcelona)

Barcelona har fått kritikk for å bruke mer penger og satse mindre på lokale spillere enn Samuel+Umtiti+FC+Barcelona+v+VfL+Borussia+yfQ52-ahgyaldet de har vært kjent for tidligere. Flere hevet øyebrynene da katalanerne solgte egenproduserte Marc Bartra og hentet franske Umtiti €25m sommeren 2016. 24-åringen har dog vist seg å være en glimrende signering, og har rett og slett vært en koloss i midtforsvaret til Ernesto Valverde. Gerard Pique har vist tegn på at både den politiske støyen og alderen har begynt å prege han, men stoppermakker Umtiti har kamuflert noen av manglene og greid å heve nivået i midtforsvaret til Barcelona igjen. Sjefen i forsvaret som har sluppet inn færrest mål i Spania denne høsten – og det eneste laget, sammen med Manchester City, fra topp 5-ligaene, som enda ikke har tapt en fotballkamp denne sesongen.

Venstreback: Jordi Alba (Barcelona)

I likhet med høyrebacken er det vanskelig å finne reelle konkurrenter. Marcelo innehar fortsatt et strålende nivå, men har i likhet med resten av Real Madrid levert under normal standard om man ser høsten under ett. Jordi Alba har fått større rom å boltre seg i uten Neymar foran seg på venstresiden, og har bidratt mer offensivt enn det vi har vært vant til de seneste sesongene. Den klart beste venstrebacken i Spania denne høsten.

Høyrekant: Pablo Fornals (Villarreal)

En vanskelig posisjon å bekle. Veldig mange kan vise til et høyt toppnivå, mens man kan peke på formdupper hos samtlige kandidater. Derfor velger jeg å plukke den som kanskje har levert jevnest, uten å ha vært opp på det samme toppnivået som de andre kandidatene. Carlos Soler har vært glimrende, men har spilt i et betydelig bedre kollektiv enn Fornals, mens Isco og Asensio har levert på det klart høyeste toppnivået, men de har også opplevd formdupper som holder de utenfor høstens lag. Pablo Fornals er antakeligvis den av kandidatene som har hatt de mest utfordrende arbeidsvilkårene, skadeproblemene til Villarreal tatt med i betraktningen. Trigget utkjøpsklausulen på €12m og meldte overgang fra Málaga tilbake til barndomsklubben i sommer, og er én av få Villarreal-spillere som har greid å holde seg skadefri gjennom høsten, sett bort fra at han mistet én av desember-kampene da han besvimte pga. lavt blodsukker. Én scoring og seks assist, noe som er nest flest i hele LaLiga, gjør at undertegnede finner plass til 21-åringen på høyrekanten.

Sentral midt: Sergio Busquets (Barcelona)

Bør ikke være nødvendig å utdype særlig mye. Har fått æren av å se Busquets live fire ganger denne høsten, og tatt innover meg hvilken enestående spiller han faktisk er. Aldri høyere puls enn sin hvilepuls, aldri dårlig tid. Enorm evne til å posisjonere seg korrekt og med de riktige vinklene, fordi han alltid har oversikt over hva som befinner seg 360° rundt seg. Elegant med sine kroppsfinter og evne til å kommunisere med sine presist vektede pasninger. Én av fire som er igjen fra Pep sitt Barcelona, og fungerer som et lim i Ernesto Valverde sin utgave. En selvfølge på høstens lag, den tid Real Madrid sin midtbane ikke har levd opp til forventningene.

Sergio-Busquets

Sentral midt: Dani Parejo (Valencia)

Undertegnede har tidligere vært kritisk til Valencia-kapteinen. Etter seks år i Real Madrid leverte han solid for middelmådige Getafe, noe som gjorde at Valencia hentet han som 22-åring med relativt store forventninger. På Mestalla har han levert alt fra ypperste kvalitet til det aldeles begredelige i løpet av sine syv sesonger, men de siste sesongene har han fungert som et frustrasjonsmoment i likhet med resten av klubben. Etter at tidligere Sevilla- og Villarreal-trener Marcelino ble ansatt i sommer har ting dog sett helt annerledes ut i Valencia. Under en strammere struktur og sterkere disiplin har Dani Parejo bært kapteinsbindet med stor verdighet. Foreløpig har han ikke fått sin debut for det spanske landslaget, men landslagssjef Julien Lopetegui bekreftet i oktober at han var nære ved å bli uttatt. Greier han å opprettholde denne formen til våren er det helt naturlig at han drømmer om å få spille VM i Russland for Spania. Midtbanemakker Geoffrey Kondogbia kunne like godt forsvart en plass på høstens lag, men undertegnede velger å gi plassen ved siden av balanserende Busquets til den 28 år gamle kapteinen. 

Venstrekant: Pione Sisto (Celta Vigo)

Tar plassen i kamp med Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) og Gonçalo Guedes (Valencia). Alle tre har vist til et skyhøyt toppnivå denne høsten, mens ingen av de har greid å opprettholde det høye nivået. Alle tre har opplevd formdupper utover høsten, men dansken har tre flere målpoeng enn de to andre og er suveren assistkonge i LaLiga. Ni målgivende er tre mer enn nestemann på listen. Pione «Assisto» har spilt seg til fast plass i Åge Hareide sin Danmark-ellever, og vil være et navn å holde øye med under sommerens VM.

Angriper: Iago Aspas (Celta Vigo)

Da den uruguayanske tanksenteren Maxi Gómez kom inn i sommer ble stjernespiller Aspas plassert ute til høyre i fjorårets Barcelona-assistent Juan Carlos Unzué sin 4-3-3-formasjon. Etter å ha gått sesongens syv første kamper uten å gjort ett eneste mål og havnet i skyggen av suksess-signeringen fra Uruguay (fem mål på de samme syv første), ble han plassert som midtspiss borte mot Las Palmas. Det resulterte i hat-trick. Unzué valgte å vike fra Celta Vigo sin vante 4-3-3 og la om til en mer tradisjonell 4-4-2, noe som gjorde at Aspas og Gómez kunne danne en mer typisk spissduo, mens danskene Wass og Sisto fikk spille som kantspillere. Resultatet: elleve mål på de siste ni kampene og nest flest scoringer av samtlige i LaLiga. Iago Aspas danner angrepsduo med verdens beste fotballspiller på undertegnedes utgave av høstens lag i LaLiga.

Angriper: Lionel Messi (Barcelona)

Det bør ikke være nødvendig å forsvare denne posisjonen. Lionel Messi spiller fotball påFC-Barcelona-v-RC-Celta-de-Vigo-La-Liga et annet nivå enn de aller fleste og er så ufattelig viktig for sin klubb. Barcelona-fotballen er ikke i nærheten av den samme som vi kjenner fra Pep sin tid i klubben, men det er en sammenlikning som er urettferdig å dra. Klubben huser en annen spillerstall og råder ikke over det samme talentet, og Ernesto Valverde har vært mer pragmatisk enn det vi har vært vant til å se Barcelona-lag fremstå som. De har stilt i sin tradisjonelle 4-3-3, men oftere i en tradisjonell 4-4-2 og i diamant-varianten. Lionel Messi har stort sett hele tiden hatt en temmelig fri rolle sentralt i banen, hvor han mot svakere lag omtrent er fritatt fra defensivt ansvar, noe som gjør at han kan trylle offensivt. Suveren toppscorer i LaLiga midtveis, med 15 mål, mot spissmakker Iago Aspas sine 11.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑