Lemar, Keita og Mahrez? Liverpool’s situasjon i Januar

Skrevet av Johan Sjøbakk Lund

Åtte dager inn i transfervinduet har det allerede vært heftig aktivitet på Anfield. Virgil van Dijk signerte i julen, debuterte mot Everton og ble like greit matchvinner i FA-cupens tredje runde. For £75m kan nederlenderen titulere seg som tidenes dyreste midtstopper. Dagen etter at 26-åringen steg til værs og stanget inn 2-1 i byderbyet, offentliggjorde Liverpool at deres stjernespiller Philippe Coutinho var solgt til Barcelona. Brasilianeren fikk viljen sin, og vil leke angrepsfotball med Ousmane Dembélé, Luis Suárez og Lionel Messi, etter at Liverpool har mottatt £105m, en sum som kan stige til £142m. Det gjør 25-åringen til tidenes nest dyreste fotballspiller, men etterlater samtidig et tomrom som Jürgen Klopp og hans kolleger nå må jobbe for å tette igjen.

Liverpool ligger i skrivende stund på 4. plass, men har fått ordentlig fart på skøytene utover sesongen og står i øyeblikket med 17 kamper uten tap (12-5-0). Klopp har fått skryt for å ha funnet en bedre balansert ellever, og har samtidig fått maksimalt ut av den fremste kvartetten, gått under kallenavnet «Fabulous Four». Etter å ha solgt Philippe Coutinho står de nå igjen med Sadio Mané, Mohamed Salah og Roberto Firmino. Spørsmålet er hvordan tomrommet etter brasilianeren skal fylles, for å fortsette å være med i kampen om en plass blant topp 4, noe som er et naturlig mål for sesongen.

jurgenklopp-cropped_gdf9c1t3o49a12gth4kf3awtv

Av spillerne man allerede har tilgjengelig i posisjonen Coutinho har spilt i, kan man peke på Alex Oxlade-Chamberlain og Adam Lallana. Førstnevnte har begynt å få fart på sin Liverpool-karriere, mens sistnevnte endelig er tilbake etter å ha vært ute med skade gjennom hele høsten. Det gjør at Jürgen Klopp numerisk sett ikke er i undertall etter høstsesongen, men ingen av de er i nærheten av det nivået Coutinho har vist de siste to månedene av sin Liverpool-karriere.

De to heteste navnene i ryktebørsen har hittil vært Thomas Lemar og Riyad Mahrez. Franskmannen var ønsket av Liverpool i sommer og Merseyside-klubben fikk et budlemar avslått på vinduets siste dag. Lemar skal fortsatt være en sterkt ønsket mann på Anfield, og interessen skal, ifølge journalistene som følger klubben tettest, fortsatt være like sterk. Monaco måtte på sin side selge både Benjamin Mendy, Tiemoué Bakayoko, Bernardo Silva og Kylian Mbappé i sommer – og deres vilje til å selge en av deres andre nøkkelspillere skal sies å heller være laber. Det påstås dog at Liverpool føler seg trygge på at det vil være lettere å overtale klubblederne fra fyrstedømmet ved sesongslutt, og det er ting som kan tyde på at Liverpool velger samme strategi som ved overgangssagaene rundt Naby Keïta og Virgil van Dijk i sommer: «Vi gir oss ikke før vi har fått han.» Samtidig skal man være klare over at Arsenal og Chelsea skal være svært interesserte i den 22 år gamle kantspilleren, og for mye is i magen kan være nok til at Champions League-plassen ryker for Liverpool. Etter at denne artikkelen ble forfattet, dukket det dog opp nye, interessante sitater fra Monaco-sjef Leonardo Jardim. Etter å ha vært kategorisk tidligere i januar, uttalte han nå at «vi selger normalt sett ikke spillere i vintervinduet, men måneden er lang og mye kan skje.» Thomas Lemar-sagaen kan bli interessant å følge ut januar.

Interessen for Mahrez har stort sett stammet fra fransktalende kilder og diverse IKTs (In The Know. Folk med insider informasjon) inne på twitter. Ryktene fikk bensin på bålet da Leicester-spilleren befant seg på ferie i Dubai denne helgen, samme sted som Liverpool er på treningsleir. James Pearce i Liverpool Echo, Paul Joyce i The Times, Melissa Ruddy i Goal og Chris Bascombe i Telegraph, journalistene som går for å følge Liverpool tettest, er dog enige om at interessen for Mahrez ikke eksisterer.

En spiller som allerede er klar for klubben er Naby Keïta. De samme journalistene som allerede har blitt nevnt, virker å mene at Klopp & co er i samtaler med RB Leipzig, om å få fremskyndet overgangen for deres nye nummer 8, fra sommeren til nå i januar. Liverpool skal være forberedte på å betale et mellomlegg for spilleren de allerede har betalt £55m for (utkjøpsklausul på £48m sommeren 2018, pluss et mellomlegg for tidlig avtale), men tyskerne skal være like harde å forhandle med som de var i sommer. Liverpool skal etter sigende være forsiktige, og ha respekt for RB Leipzig sitt ønske om å beholde spilleren i kampen om Champions League-spill, etter at tyskerne gikk med på å inngå et kompromiss i sommer.

Utover det eksisterer ikke særlig mange rykter. Roma sin brasilianske sisteskanse Alisson ryktes å være nær en avtale ifølge brasilianske kilder, men foreløpig har det ikke kommet noe fra hold som står Liverpool nært. 25-åringen har tatt steget fram fra skyggen, etter å ha vært reservekeeper bak Wojciech Szczęsny forrige sesong. Særlig har hans ferdigheter med ballen i beina vært imponerende, og flere som følger Serie A tett mener han har vært ligaens beste målvakt denne sesongen. Det vil dog være overraskende dersom Klopp henter en ny målvakt nå, med mindre en av verdens beste keepere skulle finne på å bli tilgjengelig, da hans egen signering Loris Karius fortsatt har til gode å få en ordentlig sjanse. Tyskeren har dessuten vært god de gangene han har fått muligheten. Tausheten fra Liverpool-kjennerne tyder på at Alisson-ryktene ikke stemmer.

Dersom undertegnede skal komme med innspill er det fire navn som skiller seg ut, når man ser etter en Coutinho-erstatter. Det naturlige er å se etter en spiller som kan spille til venstre på midtbanen i 4-4-2/4-2-3-1, og eventuelt som én av to fremme i den samme 4-4-2-formasjonen som Klopp har funnet frem til. Thomas Lemar er allerede nevnt, mens Nabil Fékir og Malcom er to andre spillere fra samme liga som passer til beskrivelsene. Der Lemar er født i 1995, er Fékir 1993-modell og brasilianske Malcom 1997-modell. Alle tre har enorme skuddbein, er dyktige én-mot-én og trives best i en av de tre offensive posisjonene i 4-2-3-1. De kan med andre ord sammenliknes med både Mané, Salah og Coutinho ut fra posisjoner. Fékir er eldre og har naturligvis kommet lengre i utviklingen, mens Malcom er en spiller som enda ikke har slått ut i full blomst, men som etter all sannsynlighet vil være attraktiv for de aller største klubbene i verden innen kort tid. Det fjerde og siste forslaget blir en annen spiller med en fortid i Ligue 1. Yannick Ferreira Carrasco sin karriere i Atlético Madrid har ikke gått helt som planlagt. Belgieren virker å være lei av Simeone sin intensive spille- og lederstil, og mye av frustrasjonen kommer nok av svært variabel tillit. Ifølge AS har Simeone begynt å gitt opp sitt forsøk på å få ut 24-åringen sitt ubestridte potensiale, og Vitolo sitt inntog kan åpne døren for Carrasco-exit allerede i januar.

For øvrig mener både undertegnede og mange av de som ellers følger klubben at man burde være på utkikk etter en balanserende midtbanespiller, en som kan overta rollen Henderson har hatt som skadefri, og som Emre Can har hatt i det siste. Italienske medier melder at tyskeren skal være enig med Juventus om en kontrakt fra sommeren av, da hans kontrakt med Liverpool løper ut. Det har vært hete spekulasjoner rundt hvorvidt Leon Goretzka, som også er på utgående kontrakt, ville signere for Liverpool og komme inn som en direkte erstatter for sin landsmann, men SportBild har meldt at Schalke-spilleren allerede har blitt enig med Bayern München om en overgang fra sommeren av. Det er dog ingenting som er offisielt enda. Det virker ikke som at Liverpool har planer om å hente noen flere spillere enn en eventuell Coutinho-erstatter nå i januar.

Når det gjelder den øvrige situasjonen med spillere ut og inn i Liverpool, har de hentet Ryan Kent tilbake fra lån i Freiburg. Oppholdet i Tyskland ble ikke som partene hadde håpet på, og det er ventet at den 21 år gamle kantspilleren vil bli sendt til Championship på lån ut sesongen. Ben Woodburn er sterkt ønsket av sin tidligere landslagssjef Chris Coleman, som har blitt manager i Sunderland. Det virker å være svært sannsynlig at det er en overgang som går gjennom, på lån ut sesongen. Cameron Brannagan er en spiller det var knyttet store forventninger til, men etter 17 år i klubben ser det ut til å være slutt. Liverpool Echo melder at en overgant til Oxford United nå i januar nærmer seg for den 21 år gamle midtbanespilleren. Marko Grujić er en annen som ikke får mye tillit på midtbanen, og det har vært rapportert om massiv interesse for serberen. Liverpool skal være åpne for å la han gå på lån.

2 kommentarer om “Lemar, Keita og Mahrez? Liverpool’s situasjon i Januar

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑