Valencia CF – Gjenoppstandelsen

Skrevet av Johan Sjøbakk Lund

12.januar 2017. Vi skrur tiden et drøyt år tilbake. Valencia har nettopp røket ut av Copa del Rey, etter å ha tapt 6-2 sammenlagt mot Celta Vigo. I ligaen står de med 13 poeng etter 16 serierunder. Seriemesterne fra 2002 og 2004 ligger som nummer 17 i LaLiga, kun ett poeng foran nedrykksplasserte Sporting Gijón. Avstanden opp til 14. plass er åtte poeng. Sesongens tredje Valencia-trener er allerede på plass. Pako Ayestarán varte i en måned, mens tidligere Fiorentina- og Italia-trener Cesare Prandelli gav det ti kamper før han hadde fått nok og leverte sin oppsigelse. Det er krisestemning på Mestalla. Sesongen oppleves som et klimaks etter ti år med konstant sportslig nedgang.

Lik vår Facebook side - Nyheter og eksklusive konkurranser!

Klubben er inne i det som oppleves som en evigvarende negativ syklus. Frykten for nedrykk er reell – i en klubb som ble spansk seriemester både i 2002 og 2004. Selve symbolet på Valencia sin nedtur er anlegget Nou Mestalla. Byggearbeidet på det som skulle bli klubbens nye storstue begynte allerede i 2007. Dersom man søker opp Nye Mestalla kan man på norsk wikipedia lese at «arbeidet begynte i august 2007, og stadionet skal etter planen stå klart i august 2010.» I 2009 sa det dog stopp. Det halvferdige stadionet står igjen som et symbol på de naive beslutningene som har blitt tatt fra klubbens øverste hold i tiden etter suksessen med Rafa Benítez som trener tidlig på 2000-tallet.

47962988
Slik ser ‘Nou Mestalla’ ut etter å ha stått tom i  mange år.

I kjølvannet av suksessen under Benítez opererte klubben med en økonomi den ikke hadde. Man betalte for mye penger for spillere som ikke stod i samsvar med det man hadde investert, man gav lønninger som var høyere enn det som var forsvarlig, man satte seg målsettinger og fastsatte budsjett ut fra forventninger som klubben ikke greide å oppnå. Dette er eksempler vi kjenner igjen fra norsk fotball, med Ham-Kam og Fredrikstad som skrekkeksemplene.

Det tilfellene har til felles er at de må sees i sammenheng med en europeisk krise som inntraff for omtrent ti år siden: finanskrisen. Spania var nemlig et av landene som ble hardest rammet av den økonomiske krisen som traff hele Europa, mens Valencia var byen som fikk det aller tøffest. Fra 2008 til 2013 steg arbeidsledigheten i Spania til utrolige 27%. Etter fem år startet veksten i den spanske økonomien igjen, men etterdønningene merkes fortsatt over hele landet. Krisens kraft ble ikke mindre for en klubb som allerede hadde drevet over sin økonomiske kapasitet, og som satt med en astronomisk gjeld fra før av. Det offisielle tallet på fotballklubben sin gjeld på denne tiden sies å ha vært €550m. Finanskrisen gjorde at Valencia var nær ved å gå konkurs.

Optimismen var derfor stor da Peter Lim kjøpte opp klubben i sesongen 2012/13. Singaporsk kapital skulle sprøytes inn i en klubb som hadde solgt fra seg det som fantes av verdensklasse (les: Juan Mata, David Silva og David Villa). Intensjonen til den nye eieren var å betale ned klubbens gjeld – og samtidig spytte inn penger til nye spillere, som skulle garantere at Mestalla ville fortsette å være vertskap for Champions League-kamper i de kommende årene.

david-silva-valencia
David Silva. Her fra tiden i Valencia.

I den første sesongen under singaporeren sitt eierskap skulle Valencia, etter tre strake sesonger med Champions League-spill, ende opp på en 5. plass, noe som kun gav kvalifisering til Europa League. Frem til sesongen som ble omtalt i innledningen hadde de endt som nummer åtte, fire (kvalifisert for CL) og tolv. Fire år etter at Peter Lim overtok klubben lå de altså ett poeng over nedrykk da serien nærmet seg halvspilt. Syv forskjellige managere hadde hatt ansvaret i løpet av fire år, og igjen var det den lokale klubbhelten Voro som fikk det midlertidige treneransvaret, for fjerde gang under Lim sitt styre. Sammen greide de å ro i land nok poeng til å ende opp på ytterligere en 12. plass, men det var allikevel langt under det som er rimelig å forvente av en klubb med det spillermaterial Valencia er i besittelse av og det som fører med klubbens tidligere meritter.

Det er lett å påstå at Peter Lim har vært en av de klubbeierne som skal ha altfor stor innflytelse på den sportslige driften av fotballklubben. Han har basert seg mye på sitt nære forhold til superagenten Jorge Mendes, og ansettelsen av Nuno Espírito Santo var et typisk eksempel på Mendes’ innflytelse. Santo har vist seg å være en dyktig fotballtrener, men han ble hevet rett inn i et vepsebol – og jobben i Valencia skal ikke være en rolle hvor man gjør sin debut som hovedtrener. Samme skjedde da Gary Neville ble ansatt i slutten av 2015. Relasjonen stammer fra Lim sitt vennskap med Class of ’92-gjengen fra Manchester United, som sammen med Lim er eiere av den engelske Lower League-klubben Salford City. Den tidligere høyrebacken ble kastet inn i hovedtrenerjobben, uten å snakke språket, og med 0-7 på Camp Nou som det største nederlaget, endte hele oppholdet opp som en eneste stor tragikomedie.

imagen36509g
Superagenten Jorge Mendes med eieren av Valencia, Peter Lim.

Men noen av valgene som ble tatt i løpet av første halvdel av 2017 tydet på at singaporeren hadde lært av sine feil. Han ansatte først Mateu Alemany som ny administrerende direktør, før optimismen bredte seg da kompromissløse Marcelino kom inn fire måneder senere. Førstnevnte hadde erfaring med å drive fotballklubb og er en mann som kjenner spansk fotball fra en årrekke i bransjen. Blant annet styrte han Mallorca da de hentet Samuel Eto’o. Marcelino var på sin side en mann som hadde utført mirakler med Villarreal, og som tidligere har reist Sevilla fra å være en klubb som lå nede med brukket rygg. Optimismen bredte seg raskt. I ettertid kan det se ut til at folk med den riktige kompetansen i løpet av denne perioden ble plassert i de riktige rollene.

Sommeren 2017 gikk med til å røske opp i stallen. Marcelino begynte på samme måte som han begynte på i Sevilla og Villarreal, ved å kvitte seg med alfahannene i gruppa. Diego Alves og Enzo Pérez var regnet blant klubbens beste spillere, men begge ble sendt hjem til søramerikansk fotball. Videre forsvant både Nani, Álvaro Negredo, Mario Suárez og Aymen Abdennour ut portene på Mestalla. Klubben fikk ikke store overgangssummer for noen av de, men de fikk senket snittalderen i spillerstallen og fjernet mange overflødige utgifter fra lønningsposen.

Den nye vinen i Valencia heter Antonio Lato, Nacho Vidal, Carlos Soler og José Luis Gayà. De to sistnevnte var etablerte allerede før Marcelino sin ankomst, men 52-åringen sin bevissthet rundt viktigheten av unge spillere og villighet til å satse på de er og en av årsakene til at Valencia har lyktes så godt som de har denne sesongen. Marcelino har fått samlet en gjeng med spillere som ønsker å være i klubben, som ikke tar sin plass for gitt og som er innstilt på å kjempe for den, og sammen har de greid å finne en spillerstall som utfyller hverandre, med en fin miks av erfaring, sult og ungdommelig pågangsmot.

26 kamper ut i sesongen står Marcelino med 16 seire, fem uavgjorte og fem tap. I en tredel av kampene har Mestalla-publikummet kunne jublet for minst tre scoringer til Los Che. Følgelig skulle det gå 15 kamper før de gikk på sitt første tap for sesongen, og når vi har passert halvspilt La Liga ligger Valencia som nummer tre på tabellen.

 

I kampen om Champions League-billett har de seks poengs klaring ned til 5. plass, og i nylig tok de seg videre til semifinalen i Copa del Rey. Et trofé i Marcelino sin debutsesong ville vært etterlengtet for sulteforede Valencia-supportere, men det viktigste er at de har fått supporterne til å smile igjen. Det er optimisme å spore i lufta rundt Mestalla igjen.

En kommentar om “Valencia CF – Gjenoppstandelsen

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑