Sesongpreview: Odd BK

Skrevet av Tor Henrik Stensland

Etter en sesong nesten uten scoringer er det stilt mange spørsmål rundt Odds Ballklubb sine muligheter i årets Eliteserie. Målet mitt med denne previewen er å gjøre dere alle litt smartere på hva man kan forvente av laget fra Skien denne sesongen.

Jeg åpner med litt om min bakgrunn, og hvorfor dere skal høre på meg hva kommer til Odd. Jeg er for det første fra Skien, og har hatt sesongkort på Falkum/Skagerak Arena i nesten 20 år. De siste årene har jeg jobbet tett med Odd for NTB, og jeg har fått muligheten til å se klubben på en annen måte enn tidligere. Dette er en kombinasjon som gjør at jeg føler at jeg sitter inne med kunnskap som skal gjøre dere noe smartere.unisportstore banner

Vi begynner med en liten gjennomgang av hva som har skjedd på transfermarkedet før denne sesongen. Noter gjerne at det fortsatt er noen dager igjen før det stenger, og Odd er enda interesserte i å hente inn en spiller eller to før den tid.

Overganger

Inn:

Tobias Lauritsen – fra Pors

Bilal Njie – fra Vålerenga

Torgeir Børven – fra Brann

Ut:

Olivier Occean – frigitt (Nå i Urædd)

Etzaz Hussain – tilbake til Molde etter lån

Oliver Berg – til Dalkurd

Anders Klemensson – tilbake til Pors etter lån

Pape Diouf – frigitt (nå i Aalesund)

Joakim Våge Nilsen – frigitt (nå i Haugesund)

Zakaria Messoudi – frigitt

Erik Eikeng – frigitt

Sigurd Haugen – til Sogndal

Vurdering av stallen

Keeper:

Sondre Rossbach er tilbake som keeper igjen etter at han signerte ny kontrakt for et par dager siden. Det var i utgangspunktet Viljar Myhra som skulle stå, men så tok Rossbach en u-sving hva kommer til å skrive ny kontrakt, og dermed er det han som står igjen. Synd for Myhra som jeg liker veldig godt som keeper, men han kommer nok til å få sjansen når Rossbach selges på sensommeren. Odd har to keepere som holder ok kvalitet, jeg mener at Rossbach fortsatt er bedre enn Myhra, og det styrker Odd at han skrev under på ny kontrakt. Mangler ganske mye på rekkevidde enda Rossbach, men alt i alt så er han en ok keeper i Eliteserien.

1009355534
Sondre Rossbach signerte nylig en ny kontrakt med klubben.

Forsvar: 

Her er nok Odd best rustet før sesongen. Med en godt stopperpar i Steffen Hagen og Fredrik Semb, samt tre gode backer i John Kitolano, Thomas Grøgaard og Espen Ruud. Sistnevnte nærmer seg slutten av karrieren, og vi så tegn til i fjor at til og med dødballfoten hans begynte å bli gammel. Fra trening kan jeg fortelle at den skal være delvis tilbake igjen, og da kan man forvente en assist eller to fra Heistad-mannen denne sesongen.

Så over til den andre backplassen, hvor det er større spenning. Per dags dato er det John Kitolano som har venstrebacken, mens Grøgaard er henvist til benken. Jeg syns begge to er bra, men ser nok mest potensiale i Kitolano. Samtidig er Grøgaard et hetere salgsobjekt, og man kunne kanskje vurdert å spille han der frem til sommeren, for å få mest mulig penger. Dette er det mest åpne spørsmålet for meg, men ifølge folk man kan tro på er det Kitty som starter på venstrebacken mot Haugesund om fire dager. Det er heller ikke utenkelig at man skal fase ut Ruud litt, ved å bruke Grøgaard på høyre. Han har spilt der en del i preseason når Ruud har vært ute, og det har funket sånn halvveis greit.

Midtbane:

Hva skal til for at Odd lykkes i år? Det spørsmålet har jeg blitt stilt mange ganger denne vinteren. For meg er det ingen tvil, midtbanen. Jone Samuelsen må opp på nivået før skaden han fikk i fjor, Fredrik Nordkvelle må klare å holde seg skadefri også kan man mikse inn både en svenske, og to unge lokale gutter ved siden av de to. For Samuelsen og Kvelle er bankers på den midtbanen, og akkurat nå er det Markus André Kaasa som har tatt et jerngrep rundt den siste indreløperrollen. Han har klart seg vanvittig bra i preseason, og han var også god i de kampene han fikk muligheten i fjor. Han er god med ball, kreativ og kan ta seg forbi en mann eller to. Mangler noe på fysikken enda, men det kommer. Han er virkelig en man skal se opp for på Odd i år, sammen med rekkekamerat Joshua Kitolano. For både Kitolano og Broberg kommer også til å få spilletid som den tredje på midten, og Gulset-gutten Josh Kitolano er den mest spennende Odd har i stallen sin akkurat nå. Fysikk, fart, styrke, spenst. For en spiller det kan bli. Herjet på midten for Odd 2 i 2. div i fjor, og om han tar de riktige stegene så kan dette også bli gjennombruddet for han.

9f5920b9-e216-4ef3-86df-430cb3eb83c1
Jone Samuelsen og Fredrik Nordkvelle vil spille mye for Odd i år.

Angrep:

Odd har i alle år hatt stolte tradisjoner i sin 4-3-3, men i fjor stoppet det litt opp. Fagermo kommer naturligvis aldri til å bytte om på formasjonen, men at Odd må legge om spillestilen sin i år er det ingen tvil om. De kan ikke lengre løpe ned til linja og slå inn på Occean. Derfor kommer vi nok til å sende enda flere sjanser for midtbanespillerne denne sesongen, men også for kantspillerne. Den som har imponert meg mest i vinter er Elbasan Rashani. Han virker å ha funnet tilbake til der han var før han dro ut på sitt eventyr utenfor Telemark, og det lover godt. Han virker mer leken, har mye mer selvtillit og har naturligvis bankers på venstrekanten. På høyrekanten står det enda mellom nysignerte Bilal Njie og Stefan Mldenovic. De to er ganske så forskjellige spillere, og kommer nok til å rotere en hel del. Odd mangler litt bredde her, skulle man få en skade eller to på kantspillerne ser det tynt ut bak de tre. Man har Martin Broberg, men personlig syns jeg ikke han kommer godt ut av å spille helt ytterst. Om Børven får de samme sjansene som Occean fikk i fjor så kommer Børven til å score han. En naturlig målscorer som er veldig god til å finne seg plass i boksen, og han står som regel der ballen detter ned.

Hvem blir viktigst for at dette laget skal lykkes?

Jeg vil trekke frem tre spillere som må levere om Odd skal ha sjanse til å hevde seg i toppen i år. Den første er Jone Samuelsen. Han spiller i en mer tilbaketrukken rolle akkurat nå, i den posisjonen hvor Fredrik Oldrup spilte. Han skal spre baller, vinne dueller og fungere som et skjold for midtstopperne. Det er naturligvis både fordeler og ulemper ved å ha en relativt liten spiller i den rollen. Han taper stort sett hodedueller han går i, så en av stopperne må frem å ta de på utspark, lange frispark og lignende. Det han dog er god på er å jage, han posisjonerer seg veldig rett veldig ofte og på den måten så klarer han seg fint i den rollen han må gjøre. For han vil nok selv spille høyere i banen, komme seg oftere i scoringsposisjon og bidra mer offensivt, men det er ikke den jobben han trengs til akkurat nå.ff fantasy

Den jobben skal dog nummer to på min liste gjøre, Fredrik Nordkvelle. Etter en forferdelige skuffende sesong i fjor, hvor han var plaget med mange skader ser det endelig ut til at han er på vei tilbake. Han har fått noen matcher i vinter, hvor han har sett bedre og bedre ut. Nordkvelle sa før fjorårssesongen at han trodde det var muligheter for at han skulle bli toppscorer i Eliteserien, men det kan vi vel alle se at gikk ganske dårlig. Odd trenger at han blir med fremover, for man må fylle opp i boks når man ikke har en høy mann å slå inn på. Der blir Nordkvelle viktig, og jeg tror han kommer til å levere målpoeng denne sesongen.

En tredjemann er Elbasan Rashani. I kamper hvor Odd stanger imot et defensivt kompakt lag så er det spillere som Elba som kan skape ubalanse ved å gå av en mann eller to, sette fart inn i boksen og skape noe på egenhånd. Odd er helt avhengige av at han holder seg skadefri og at han leverer som han har gjort i vinter. Han virker som sagt veldig frisk igjen, og for meg har han faktisk en del å bevise ettersom han leverte ganske dårlig i fjor.

Min vurdering

Så over til det siste, og vanskeligste spørsmålet. Hva tror jeg? Ja, for hva tror jeg egentlig. Jeg er alltid positiv, og jeg mener at jobben som gjøres i Odd er helt utrolig. De har sett veldig bra ut i vinter, noe de stort sett alltid gjør, og man har den siste måneden fått mer trua på dette laget. Det blir ikke medalje i år, såpass ærlige må vi være. Bredden i stallen er ikke god nok for det, og skulle man få litt skader her (noe man alltid gjør) så blir det tynt. Man har i prinsippet en dekning i hver posisjon (utenom på midten), og skulle man f.eks. få to skader på kanten så sliter Odd stort.

Av positive ting så tror jeg man får se mange unge, lokale gutter som får et år på å utvikle seg. En mellom-sesong er absolutt ingen krise for en klubb som Odd, men man vil se utviklingen av spill, relasjoner og kvalitet på banen. I fjor mente alle at Odd hadde en «katastrofal sesong», men man skal faktisk huske på at de havnet på en sjette plass. Selv om de ikke scoret mål. Vi har blitt bortskjemte i Skien de siste årene, og man må bare godta at Odd egentlig ikke er en toppklubb i Norge. Det brukes nesten ikke penger og det satses beinhardt på lokale gutter som skal selges slik at Odd kan fortsette med denne modellen. Jeg ser at mange i vinter har nevnt nedrykk på Odd, men det kan jeg garantere at ikke skjer. Jeg tror man havner et sted rundt i fjor, litt under de beste lagene i ligaen, men også klart bedre enn de dårligste. Det jeg er mest redd for er bredden i forhold til skader, men forhåpentligvis skjer det noe før vinduet stenger.

Odd har et vanskelig program i starten, og kommer man seg ut av det sånn noenlunde så tror jeg dette kan bli bedre enn hva folk frykter. Man må finne tilbake til 2016, da man var ekstremt gode, skapte mange målsjanser og var underholdende å se på. Så får man heller overleve et baklengsmål eller to. Hvis jeg må tippe en plass så tror jeg de havner på samme plass som i fjor, sjette plass.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑