5 medaljekandidater i Eliteserien 2018

Skrevet av Bjørnar Nordli Skogvoll

Endelig er Eliteserien tilbake. 30 serierunder med neglebiting, offsidesituasjoner, gule og røde kort, tabber og ikke minst mange vakre mål og øyeblikk. Her kommer de jeg tror har størst sjans for å juble tilslutt.

Strømsgodset IF – Hjemme best, borte endelig bra?

Etter fjorårets forferdelige vår, hvor laget lå på kvalikplass halvveis i sesongen, tok det seg kraftig opp på høsten med blant annet 8 seire på rad. Et skuffende resultat i Aalesund i siste serierunde ødela muligheten for både europacupspill og medalje i fjor. Optimismen råder sterkt i Drammen før årets sesong. Laget har forsterket seg med flere dyktige spillere og økt kvaliteten på bredden fra fjoråret. Hver vinter de siste årene har Godset solgt unna viktige spillere, mens det er først i år man ikke har solgt noen nøkkelspillere og satser på kontinuiteten og flyten fra høsten, noe som utad virker veldig positivt.ff fantasy

Strømsgodset har fått inn Hermann Stengel som skal kjempe om en startplass med Hauger og Junior. En overgang som er et bevis på at klubben har økt kvaliteten på bredden sammen med signeringen av Mos, spissen hentet fra Aalesund som i årevis har bøttet inn mål i Eliteserien samt Lars Sætra hentet fra kina som gir mer bredde på stopperplass. Det er lett å se forskjellen når man sammenligner med fjorårets utfordrere i disse posisjonene, der representantene var Tokstad som nå er backup ving, Engblom som ikke scorte et eneste seriemål og at klubben kun hadde tre midtstoppere i fjor. I tillegg til har Godset fått inn en x-faktor spiller i Amahl Pellegrino som kan være med å snu kamper til lagets fordel fra benken. Eirik Ulland Andersen, Bassel Jradi og Tokki lyste opp høsten med knallspill og har vist i oppkjøringen sålangt at det skal fortsette.
Økt konkurranse, tydelig spillestil og den vanskeligste banen å komme til gjør at laget står bedre rustet til medaljekamp denne sesongen.

Det blir to utfordringer for Strømsgodset i årets sesong der den første blir å ta nok bortepoeng for å henge med de andre topplagene om medaljene og det faktum at lagets viktigste spiller i Bassel Jradi blir solgt til sommeren. Salget av Jradi til sommeren har gjort at laget har prøvd ut en ny formasjon denne vinteren i form av 3-5-2, hvor både Pedersen og Mos spiller sammen på topp. Klarer laget fra Drammen å løse disse to utfordringene i tillegg til å spille som normalt på Marienlyst har Unionen mye å glede seg til i årets sesong og kanskje få med seg edelt metall på slutten av sesongen og Europakvalikk året etter.

Sarpsborg – Dansk dynamitt på topp

Etter mange års oppsving klarte endelig Sarpsborg å ta medalje i Eliteserien med sin 3 plass i fjor. I år kommer den vanskelige oppfølgersesongen hvor laget må bevise ovenfor seg selv og de andre lagene at de har blitt en stabil toppklubb. Det finnes veldig mange eksempler på klubber som har klart å kapre en medalje de siste årene, for så falle sammen neste sesong eller noen få år etter. Friskt i minne har vi Odd og Haugesund som nå virker å ha det mye tyngre enn på lenge. Medaljesesong i Norge koster ofte mer enn det smaker, dette har også Sarpsborg 08 fått erfart med salg av sine tre beste spillere det siste året i form av Trondsen til RBK samt Diatta og Rosted til utlandet. Fordelen de har opparbeidet seg er at overgangsummene har vært enormt høye og det har gitt østfoldingene mulighet til å reinvestere i spillere som gjør laget til et norsk topplag og doblet budsjettet fra i fjor til i år. Satsingen og flyten gjør at jeg tror de blir sterke medaljekandidater i årets sesong.

trondsne.png
Anders Trondsen ble solgt til Rosenborg i fjor.

08 har gjennom vinteren hentet et helt lag av spillere som styrker laget i alle lagdelene. De viktigste å trekke frem er Tamm, en etablert estisk stopper, sammen med det norske talentet Utvik hentet fra Sogndal, som kjemper med Jørgensen om midtstopperplassene. På midtbanen har Harmeeth Singh kommet inn i en allerede sterk midtbane hvor man kan forvente utvikling på både Zachariassen og Heintz. I angrep har sarpingene hentet ikke bare en men to nye dansker i Agger og Schwartz. Begge har vært toneavgivende i oppkjøringen sammen med allerede etablerte Patrick Mortensen som ble toppscorer i fjor for Sarpsborg med 12 mål. Laget virker sterk på bredde i alle posisjoner med mange rutinerte spillere i sin beste alder og en god gruppe unge spillere som er på vei opp, deriblant en ny Elyounussi som vi skal følge nøye med på i fremtiden.

Det blir tre store utfordringer til årets Sarpsborg lag slik jeg ser det, Den første ligger i at laget kan slite med å avgjøre jevne kamper i deres fordel med å ikke ha x-faktoren i laget som Diatta var for dem i fjor. Mange uavgjorte kamper kan være frustrerende for en gruppe som ønsker å stabilisere seg. Den andre utfordringen handler først og fremst om laget klarer å spille inn de mange nye spillerne som de har hentet i vinter. Det er ikke naturlig at alt går på skinner når man gjør så store endringer på stallen som det Sarpsborg har gjort og løpet kan være kjørt i forhold til medaljer om det tar 8-10 kamper å få på plass alle i systemet. Den siste utfordringen er at Sarpsborg er en selgende klubb og kan miste noen viktige spillere utover sommeren og må ha en plan for erstattere klar.

Ingen sesong uten utfordringer og utvikling. Klarer Sarpsborg å spille inn laget vil de kanskje bli det vanskeligste laget å slå i årets serie. De har allerede i oppkjøringen vist at de kan holde nullen mot god motstand, det er en god styrke å ta med seg inn i en beintøff medaljekamp hvor det handler om å stå distansen. Sarpsborg 08 har en god sjanse til å gjøre nettopp det.

Molde – En gjeng sultne løver

Molde avsluttet en rar fotballsesong på andreplass i fjor kun syv poeng unna gullet. Laget var både heldig og dyktig med flere overtidsscoringer som sikret laget flere trepoengere uten å imponere spillemessig. På papiret virker Molde meget sterke på alle posisjoner, men laget har trøblet de siste årene med finne ut hvilke konstellasjoner som passer dem best. Solskjær har byttet rundt på formasjonene nesten fra uke til uke og det har virket å prege spillernes prestasjoner. På tross av dette har laget vært med i medaljekamp hvert år og var laget som vant ligaen sist før RBKs dominans startet. Det er det positive å ta med seg inn i dette året.unisportstore banner

Inn har venstrebacken fra Viking, Kristoffer Haugen kommet. Med en sterk oppkjøring er det forventet at han blir førstevalg på venstreback og kan være en spiller dette laget har savnet spesielt i form av offensive bidrag. Det har vært en mangelvare siden Flo og Rindarøy sto for raidene oppover venstresiden. Chima Chukwu er tilbake fra opphold i Kina som erstatter for Bjørn Bergmann Sigurdarson, en svært sterk spiss som kjenner systemet fra før. Midtbanen er uendret og har fått en hel oppkjøring sammen uten store salg eller endringer. Molde har også mange dyktige unge spillere som kan ta steg gjennom sesongen, deriblant unggutten Leo Skiri Østigaard defensivt samt Thomas Amang og Erling Braut Håland offensivt.

To spørsmål Moldes supportere vil gruble på gjennom denne sesongen er fort keeperkrisen som kan oppstå når VM er i gang. Linde har en stor sjans for å komme med i VM-troppen til Sverige og det gjør at den unge keeperen Ranmark bokstavelig talt må ta opp hanskene. Det andre spørsmålet er hvem som skal være målgarantisten etter at BBS har forlatt klubben. Molde sitter med mange og unge angrepspillere, alle har levert ujevnt på dette nivået til nå. Det er helt nødvendig for dem å få en av spissene i stallen til å ha en stabil sesong, eller hente en målgarantist for å henge med i årets medaljekamp. Det blir fort mye press på angrepspillerne da det ikke er noen av midtbanespillere som utpreget virker å være målfarlige nok.

Det er liten tvil om at det ligger et uforløst potensiale i denne stallen som har kvalitetsspillere i alle lagdeler både gode lagspillere og spillere som kan gjøre det lille ekstra. Sitter samkjøringen og laget får god flyt vil nok RBK merke noe i ryggen, kanskje dette er året?

Rosenborg – Toget ruller videre

Det er nesten med en litt flau smak i munnen jeg presenterer RBK som medaljekandidat. Ikke fordi dem ikke fortjener det, langt derifra, men fordi det forventes gull på brakka og det faktum at dem har vunnet serien tre år på rad siden Molde vant i 2014. Trønderne vant serien overbevisende i fjor på tross av at avstanden ned til de andre lagene drastisk gikk ned fra året før der igjen. Det ultimate målet med Champions League fotball ble en fjern drøm, men ett Europa League gruppespill tjente klubben og norsk fotball på. RBK gjorde seg heller ikke bort i EL gruppa med tøffe motstandere som Zenit og Real Sociedad. Denne sesongen handler det om kontinuitet i den europeiske fotballen.808a366edeb6ca1d5f22d81482969c5e.jpg

Det er ikke mye å utsette på spillerstallen til RBK. Kvaliteten på selve 11eren er det få eller ingen som slår, mens noen av de andre lagene er i nærheten å ha den samme bredden. Det man kan merke seg er at laget har blitt yngre i forsvarsrekken med noen etablerte i Skjelvik og Bjørndal ut og blant annet en bosnisk U21 landslagspiller i Serbecic inn. Resten av laget er ganske likt som i fjor bortsett fra en stor oppgradering i angrep hvor laget har fått inn Alexander Søderlund. En spiller flere Eliteserielag hadde ønsket seg, men som endte opp tilbake hos RBK og som gir dem en ekstra dimensjon i angrep.

En viktig detalj jeg har lagt merke til i denne oppkjøringen er at laget bevisst har valgt å spille mot svakere motstand i treningskampene. Dette virker åpenbart for å utvikle seg mer på etablert angrep hvor laget til tider slet i fjor. Det gjenspeiles i resultatene fra fjoråret, der Rosenborg «bare» var fjerde beste hjemmelag med kun 9 av 15 seire. Med nå to fyrtårn på topp har RBK større mulighet til å vinne flere dueller i motstanderen boks og fremstå med mer selvtillit inn mot kvaliken i Europa. Det er ingen tvil om at forutsettingene er gode, men med det følger enormt press til at laget skal spille underholdende fotball og lage mange mål. Det etablerte angrepet må styrkes om man skal opprettholde det forspranget man har på de andre lagene som virker bedre i år.

X faktoren heter Niklas Bendtner, fjorårets toppscorer med 19 fulltreffere og ligaens største profil. Dansken leverte varene etter en rolig start på sesongen i fjor. I år har Bendtner dansk VM-tropp i sikte og det bør borge for mange scoringer fra og med start. Det lover ikke godt for resten av ligaen som ønsker å ta igjen trønderne. Jeg føler meg sikker på at oppfølgersesongen til dansken blir minst like god som premieren og en ny medalje blir gitt ut på Lerkendal sent på høsten.

Brann – Skål Bergen, eller viker dere unna igjen?

Brann har etter det overraskende nedrykket for noen år siden klart å bygge seg opp til å bli regnet med i toppen av norsk fotball. Fjorårets vårsesong ba på champagnefotball uke etter uke hvor kombinasjonen av glitrende forsvarsspill i ekte Lars Arne Nilssen stil, sammen med at flere spillere tok ansvar offensivt bidro til at de var RBKs sterkeste konkurrent helt til sensommeren. Inn i høstsesongen forsvant det gode spillet og poengene sprudlet vekk, hvor det tilslutt endte på en skuffende 5 plass for bergenserne etter å ha tatt sølv året før.

Brann har for første gang på mange år fått ny keeper etter at keeperprofilen Leciejewski dro hjem til Polen. Østeriske Samuel Sahin-Radlinger hentet fra tysk bundesliga skal stå i buret, et friskt pust inn i Eliteserien. Videre har laget mellom de sju fjell sikret seg Gilbert Koomson fra Sogndal som ble assistkonge i Eliteserien i 2016. Flest endringer har det vært i det fremste leddet der både Børven og Orlov forsvant, mens Kjelsrud Johansen er hentet inn fra Vålerenga. Stallen er ganske uforandret siden i fjor hvor det viktigste i vinter var å beholde Fredrik Haugen som var lagets beste spiller forrige kalenderår sammen med stopperkjempen Wormgaar.

f01efbe7-6930-48f2-9ea7-d65fdafaf07a
Brann’s nysignering, Henrik Kjelsrud Johansen

Det er nesten blitt en myte, men spissplassen til Brann er det ingen som har klart på flere år. En etter en har mislykkes. til og med Omar Niasse som nå er fast på topp hos Everton. Dette er helt klart Branns største utfordring å løse inn i denne sesongen sammen med det faktum at de er tynne i bredden i forsvar. Løsningen på hovedproblemet kan hete Steffen Skålevik. Spissen hadde et glimrende opphold hos Start med 10 mål på 11 kamper i fjor høst og kommer tilbake til Bergen med stor selvtillit. Med så gode kreative midtbanespillere i Haugen og Koomson får man ikke bedre arbeidsforhold. Skulle Skålevik mislykkes er alternativet Kjelsrud Johansen som har den ikke imponerende statistikken 6 mål på 81 Eliteseriekamper. Jeg kan forstå om dette holder bergenserne oppe om natta.

Brann har virkelig stabilisert seg i toppen gjennom god defensiv struktur og med en kreativ og målfarlig midtbane. Klarer Brann å løse spissproblemet sammen med at de unngår store skader i forsvar er det stor mulighet for å sprette champagnen igjen, da snakker vi fort medaljeskål.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑