PL-fokus: United-krise og kampen om gull

Skrevet av Henrik Palm Strand

Jose Mourinho og Manchester United har hatt en turbulent åpning på sesongen, og kun en sen snuoperasjon mot Newcastle forhindret en forverring av situasjonen. Allerede syv poeng foran United topper trioen Manchester City, Chelsea og Liverpool tabellen, og virker å være de heteste gullkanditatene. Vi bruker sesongens andre landslagspause til å ta en titt på status hos de fire topplagene.

Mange var skeptiske til United før sesongen, spesielt med tanke på Mourinhos historie og hans svake tredje sesong i Chelsea og Real Madrid. I løpet av de syv første seriekampene har det blitt tap mot Brighton, Tottenham og West Ham, mens Derby ble for sterke på Old Trafford i ligacupen.

Fansbet har flere oddsboosts til neste PL-runde – Spill på de her!


Det er ikke bare de svake resultatene som bekymrer supporterne. Mourinho virker å ha mistet støtten i deler av en spillergruppe han heller ikke evner å få det beste ut av. Det tydeligste eksempelet er stjernespiller Paul Pogba, som ikke lenger har tillit som visekaptein etter å ha uttalt seg kritisk til eget lags spillestil. En video fra Uniteds treningsfelt viste også tydelig uenighet mellom de to, som satte fart i spekulasjonene om en isfront.

Det er naturligvis fortsatt tidlig i sesongen, og det virker som Mourinho får tid til å snu skuta. Med kamper mot Chelsea, Juventus x2 og Manchester City den neste måneden er det ingen enkel oppgave for et lag som verken henger sammen defensivt eller virker samkjørt offensivt. Manchester United må nok vise til bedre resultater, og i hvert fall bedre spillemessige prestasjoner, om Mourinho skal beholde jobben også etter neste landslagspause, som kommer etter City-kampen i midten av november.

Kan Klopp eller Sarri slå Guardiola?

Manchester City er fortsatt laget å slå i Premier League. Likevel var Guardiola tydelig fornøyd med bortepoeng på Anfield sist søndag, i hvert fall frem til Mahrez skjøt sin straffe helt tilbake til Manchester. Toppkampen viste at lagene har svært stor respekt for hverandre, og poengdelingen passet nok begge lag godt. I England ble kampen døpt “challengers v champions”, men vi skal ikke glemme Chelsea helt ennå.

Sarri har fått nemlig fått sving på sakene svært fort, og Chelsea virker som en overraskende gullkandidat. Jorginho har vært en åpenbaring på midtbanen, forsvaret er fortsatt solid og Hazard har lekt seg til syv mål på seks starter. Likevel er det mye som skal klaffe for at Chelsea skal kjempe helt i toppen. Hazards scoringer har vært avgjørende så langt, men på syv sesonger i Premier League har han aldri scoret flere enn 16 ligamål. Den rekorden ser han ut til å slå greit, men med så lite målfarlige spisser som Giroud og Morata vil det kreve ekstremt mye av Hazard å skyte lage helt til topps. Videre vil det tøffe juleprogrammet i England være en ny utfordring for Sarri, og både Klopp og Guardiola har trengt tid for å knekke den vanskelige engelske julenøtta.

eden_hazard_-_d18dd0b4d0b5d0bd_d0b0d0b7d0b0d180_22326199726.jpg

Liverpool har hatt en god sesongstart, og levert godkjente resultater i en tøff periode siden forrige landslagspause. De har likevel ikke funnet helt formen offensivt, og Klopp venter fortsatt på at det skal løsne for trioen på topp. Likevel har de full pott utenom to uavgjorte mot Chelsea og City. Bortekampen mot Arsenal er nå den eneste storkampen på en stund. I samme periode er det syv innbyrdes møter mellom de andre “topp 6”-lagene. Dermed har Klopp en gylden mulighet til å plukke poeng mot svakere motstand, mens han kan lene seg tilbake å nyte at rivalene tar poeng fra hverandre.

I likhet med Liverpool har heller ikke Manchester City vist seg fra sin aller beste side ennå, ot Guardiola gleder seg nok stort over at stjernespiller Kevin De Bruyne nå straks er tilbake. Resultatmessig er sesongstarten godkjent for City, og med unntak av spekulasjoner rundt Benjamin Mendys oppførsel virker det å være god stemning i klubben. I løpet av de fire neste seriekampene venter en bortetur til London og besøk av naborival United, og disse to kampene kan fort gi oss et tydeligere bilde av hva årets City-lag er kapable til.

I forrige landslagspause gjorde vi også opp status, og holdt der City som favoritter. Lite er forandret siden den gang, med unntak av at Chelsea har vist seg å være sterkere enn forventet. Liverpool har fortsatt de beste forutsetningene til å være den fremste utfordreren, og om de kan bruke det lette kampprogrammet til å samle poeng og få Salah og de andre stjernene i form kan de virkelig legge press på City. Den neste perioden kan også bli helt avgjørende i den røde delen av Manchester, og Mourinho må snart ha mer å vise til om ikke tålmodigheten til Ed Woodward og resten av United-ledelsen skal ta slutt.

Gulljakten

Etter fire serierunder er det på tide å ta sesongens første pust i bakken, ta en kikk på hvordan topplagene har prestert så langt og hva de kan forvente seg fra årets sesong.

Fjorårets suverene seriemester Manchester City var naturlig nok favoritter før denne sesongen, etter å ha tatt hele 100 poeng i fjor. På de fire første kampene har de tatt tre oppskriftsmessige seire, men borte mot nyopprykkede Wolverhampton ville det seg ikke. Kampen endte med 1-1 og poengtap, men City og Guardiola er nok ikke nevneverdig bekymret ennå.

Med full pott er det Liverpool og Chelsea av topplagene som har kommet best i gang. Tottenham hadde mange spillere som kom sent tilbake fra VM, og uten et eneste sommerkjøp var det flere som spådde en vanskelig start for Spurs. Et surt tap mot Watford til tross må ni av tolv mulig poeng derfor være godkjent. En mer skuffende start har det vært for både Manchester United og Arsenal, som begge ligger seks poeng bak tabelltopp etter to tap på fire kamper. Sesongstarten vil nok bety status quo for de fleste tabelltips, som før sesongen holdt City som favoritter, mens Liverpool ble ansett som den største utfordreren.

Kampen om topp 4

Chelsea har vært den positive overraskelsen så langt. Selv om kampprogrammet har vært overkommelig er det sterkt av Sarri å åpne Chelsea-karrieren med fire strake seire. På tross av den gode starten vil nok topp 4 fortsatt være hovedmålet for Chelsea. Det samme gjelder Tottenham, Manchester United og Arsenal, som av ulike årsaker ikke virker å være i posisjon til å være reelle utfordrere til tittelen.

Det virker nemlig ikke som om noen i denne kvartetten har en sterk nok tropp til å kunne kjempe om et ligagull. Tottenham er veldig avhengige av at stjernene, spesielt Harry Kane og Christian Eriksen, holder seg skadefrie. Uten forsterkninger i sommer er klubben heller ikke i den beste posisjonen til å kjempe på flere fronter. I tillegg får de utfordringen med å måtte tilpasse seg en ny hjemmebane midt i sesongen. Utfordringene med bredde i troppen gjelder i høyeste grad også Chelsea og Eden Hazard, og det blir spennende å se om London-klubben har nok spillere av et tilfredsstillende kaliber når troppen testes av et tøffere kampprogram, lite hvile og uunngåelige skader.

I likhet med Chelsea må også Arsenal omstille seg til en ny manager. I motsetning til rivalen er dette svært uvant kost for Arsenal, og troppen har også klare svakheter som det vil ta tid å rette opp i. Emery er en dyktig manager og vi ser allerede tegn til at han har noe på gang, men bare det å sikre fjerdeplassen ville vært en stor prestasjon i seg selv. Av de fire topplagene er det Manchester United som har den største troppen, men det er likevel flere spørsmålstegn rundt laget. Mourinho er inne i sin beryktede tredje sesong, stemningen i klubben er ikke på sitt beste, og spesielt offensivt virker laget å være langt fra sitt beste.

Skal det endelig bli Liverpools år?

Mens flere av de andre topplagene har tydelige svakheter og utfordringer, er situasjonen lysere i Liverpool. De rødkledde fra Beatles-byen viste i fjorårets mesterliga at de kan være mer enn en håndfull for sine rivaler, og etter et imponerende sommervindu føler supporterne at de bør kunne gi Manchester City kamp om gullet. Alisson virker å være keeperen Liverpool har savnet i en årrekke, Keita har vist tegn til å tilføre midtbanen etterlengtede egenskaper, mens vi fortsatt har til gode å bli presentert for signeringer som Fabinho og Shaqiri. Etter å ha styrket både førsteelleveren og troppen er det grunn til optimisme for Klopps menn.

1364046773929,0.jpg

Til tross for et godt sommervindu og full pott så langt har Liverpool fortsatt mye å bevise. Salah leverte en enorm sesong i fjor, og om han ikke presterer like godt i år vil det kreve noe ekstra fra lagkameratene. Det er også spørsmålstegn ved hvorvidt troppen er både god og bred nok til å takle en lang sesong, spesielt om de får skader på spillere som Salah, Firmino eller Van Dijk. Fjorårets mesterliga-prestasjoner gikk sterkt utover prestasjonen i flere seriekamper på vårparten, og om de skulle komme langt i Europa også i år, vil de måtte løse den utfordringen bedre enn de har evnet under Klopp tidligere. De siste årene har Liverpool kun kjempet ordentlig om ligatittelen én gang, og det vil derfor være en enorm prestasjon om de skulle klatre fra fjorårets fjerdeplass og helt øverst på seierspallen.

Guardiola må kopiere Ferguson

Styrkene til Manchester City er ganske åpenbare etter forrige sesong, men en slik prestasjon er svært krevende å gjenskape. De trenger nok ikke å ta 100 poeng i år igjen for å vinne ligaen, men det å forsvare en Premier League-tittel er ingen enkel oppgave. Sir Alex Ferguson i Manchester United var den siste som klarte den bragden, og det er hele ti sesonger siden. Uniteds legendariske manager var en mester i å fornye laget etter triumfer, slik at laget både skulle holde seg sultne og bli enda bedre, og det er denne oppgaven Guardiola nå står overfor. Benjamin Mendy var så lite involvert i fjor at han blir som en ny signering å regne, men ellers er det bare Riyad Mahrez som har forsterket laget. Hvorvidt han er å finne i startoppstillingen i deres viktigste kamper er foreløpig tvilsomt. Mye står og faller dermed på den samme gjengen som vant ligaen i fjor.

20180306-636559430256208526_20180306142618-kGcD-U441379758551rlE-992x558@LaVanguardia-Web

Mye av grunnlaget for poengrekorden ble lagt på høstsesongen, da City tok 19 strake seiere i serien. Det er en enorm bragd det blir svært vanskelig å kopiere, spesielt med tanke på hvor mange ganger de avgjorde kamper i sene overtidsminutter. Nå kjenner motstanderne City og Guardiola bedre, og de lyseblå må dermed bevise at de har sulten og energien til å dominere også i år. Spesielt gjelder dette om de skulle lykkes bedre i mesterligaen enn i fjor. Europeisk suksess er det neste steget Manchester City er nødt til å ta som klubb, og dette kan fort stjele fokus fra en gullkamp på våren.

Alle omstendigheter tatt i betraktninger er Manchester City fortsatt klare favoritter til seriegullet. Fjorårets poengrekord, størrelsen og kvaliteten på troppen toppet med manager Guardiolas svært imponerende CV gjør at presset ligger på de lyseblå. I år kan de nok derimot vente seg langt sterkere kamp, og med et svært lovende Liverpool-lag pustende i nakken vil det ikke være noen overraskelse om denne sesongens gullkamp blir langt mer spennende enn i fjor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑