Brann v Rosenborg – Den store seriefinalen

Skrevet av Sean Rosk

Teppet er i ferd med å gå ned for Eliteserien, men før den tid skal det kjempes harde slag i begge ender av tabellen. Tre poeng er ikke det eneste det skal spilles om når Brann tar imot Rosenborg til seriefinale søndag. I potten ligger det nemlig et seriegull.


Seriefinale

Det er duket for en av norsk fotballs største klassikere på et fullsatt Brann Stadion søndag kveld. Brann mot Rosenborg. Bergensere mot Trøndere. Bryggen mot Nidarosdomen. Rødt mot hvitt. Trønderne vil med seier langt på vei innkassere seriegullet, mens vertene for alvor kan hekte seg på i kampen om edelt metall.

Billettene til kampen ble tidlig revet bort, og det har vært utsolgt i flere uker. 12 000 feststemte bergensere og flere hundre trøndere tar turen til Brann Stadion for å lage en elektrisk atmosfære under seriefinalen og heie sine lag frem til tre poeng. To poeng skiller lagene i Rosenborgs favør. Rødtrøyene er nødt til å ta poeng, og aller helst vinne, for å fortsatt kunne drømme om at gullet skal «komme hem». Hjemmeseier sender dem opp på toppen av tabellen, mens tre poeng til gjestene etter alle solemerker betyr at gullet havner i Trondheim for fjerde år på rad.

8003a9a7-4b66-432d-82d3-c10fac4e5114

Når man ser på de siste ukenes resultater er det derimot lite ved gullrivalene som minner om tittelkandidater. Brann har i tur og orden snublet mot fortapte Sandefjord, Tromsø og Lillestrøm før det ble seier på Nadderud i helgen. Heller ikke hvittrøyene har imponerende resultater å vise til i det siste, og de seiersvante trønderne har faktisk gått tre strake kamper uten seier i tillegg til to sviende nederlag i Europa League. Senest i går, torsdag, ble Rini Coolens menn sendt hjem fra Salzburg med 0-3 i bagasjen.

Skademareritt

Sykdom og skader har preget den siste uken for både Rosenborg og Brann. Verst har det vært på Brakka i Trondheim. Virustrøbbel har satt flere sentrale Rosenborg-spillere ut av spill den siste uken, og med det har oppladningen til seriefinalen blitt alt annet enn optimal. I tillegg pådro sommersigneringen Issam Jebali seg strekk tidlig i søndagens oppgjør mot Lillestrøm, så dersom tunisieren blir klar til oppgjøret i Bergen vil han neppe være i toppslag. Også Birger Meling har vært ute med en strekkskade den siste måneden. Venstrebacken ble spart både mot Lillestrøm og i gårsdagens kamp mot Salzburg, men han ventes klar til Brann-kampen. Hvilt ble også Pål André Helland. Kantspilleren har vært skadet siden slutten av august, men gjorde søndag comeback da nevnte Jebali ble skadet. Siste nytt er at Tore Reginiussen, som har slitt med en trøblete lyske, har blitt syk. Det er mildt sagt dårlig nytt for en allerede skadeplaget tropp.

Birger-Meling-Rosenborg-980x551

Heller ikke Brann har vært skånet for skader. Førstevalget mellom stengene, Samuel Şahin-Radlinger, ble operert for en kneskade i midten av september, og har mistet fire kamper. I hans skadefravær har 19 år gamle Markus Olsen Pettersen voktet buret for rødtrøyene, og østerrikeren kjemper en innbitt kamp mot klokken for å bli klar til årets største kamp. Lars Arne Nilsen har vært tydelig på at Radlinger er klubbens førstevalg og at han starter dersom han blir klar til søndag. Klubbens nederlandske kaptein Vito Wormgoor har hatt smerter i ribbeinene etter kampen mot Stabæk, og trente alternativ onsdag. Han melder seg imidlertid til tjeneste og er krystallklar på at han rekker seriefinalen. Det gjør ikke Ruben Kristiansen. Venstrebacken har ikke vært på banen siden midten av august, og har siden vært gjennom en operasjon for «Gilmore’s Groin». Lyskeskaden har plaget ham siden starten av sesongen, men da Thomas Grøgaard ble hentet i sommer fikk nordlendingen etterlengtet hvile. Venstrekanten Ludcinio Marengo har også vært igjennom en operasjon, og kan miste resten av sesongen.

En spiller som definitivt ikke blir å se når lagene entrer gressmatten er Fredrik Haugen. Den kreative midtbanespilleren fikk sitt fjerde gule kort for sesongen tidlig i søndagens kamp mot Stabæk, og må dermed sone karantene når lagkameratene skal møte Rosenborg. Hans presise høyrefot vil bli sårt savnet for et Brann-lag som er et av ligaens mest farlige på dødballer. Haugen vil bli erstattet av Peter Orry Larsen, som ble matchvinner vårens oppgjør på Lerkendal.

Ved siden av Wormgoor spiller trolig Christian Eggen Rismark. Barnebarnet til Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen fikk sjansen da Bismar Acosta ble syk før oppgjøret mot Lillestrøm i oktober, og han har siden startet begge kampene i midtforsvaret. Det samme gjør etter alt å dømme Gilli Rólantsson på venstrekanten og Daouda Bamba på topp. De offensive spillerne ble vraket til fordel for Daniel Braaten og Henrik Kjelsrud Johansen i forrige seriekamp, men ventes å være tilbake i varmen til toppoppgjøret.

Veien videre

Dramaet er langt ifra over dersom bergenserne klarer å ta poeng i søndagens batalje. Det gjenstår nemlig tre serierunder av årets sesong, og hver eneste kamp er en potensiell snubletråd for gullrivalene. Allerede helgen etter seriefinalen tar Brann imot et Strømsgodset-lag i poengnød, og selv om drammenserne ligger godt plassert i bunnen av tabellen blir det ingen enkel oppgave for Nilsens menn. Trønderne får på sin side besøk av Odd, som ligger trygt plassert midt på tabellen. Men er det én ting Dag-Eilev Fagermo liker, så er det å stikke kjepper i hjulene for Rosenborg.

1507f25f-30a2-4bf9-833a-dd15fffe8de2.jpg

I nest siste runde skal rødtrøyene til Kristiansund for å spille en meget vanskelig bortekamp, mens Rosenborg skal til Sørlandet. Start er annet lag som sliter bunnen av tabellen, til tross for at de ha vært et av høstens store formlag. I likhet med Fagermo er også Kjetil Rekdal en mann som mer enn gjerne ønsker å skape trøbbel for RBK. Deretter venter en landslagspause, før det hele avgjøres den siste lørdagen i november. Brann får besøk av Odd, som igjen kan være med på å avgjøre gullstriden. Fagermo er en meget lite populær mann i byen mellom de syv fjell, og kan på seriens siste dag definitivt spolere bergensernes håp om gull. Samtidig gjester Bodø/Glimt Lerkendal. Også Bodø/Glimt er innblandet i nedrykksstriden og kan være avhengig av å vinne for å beholde plassen i Eliteserien. Da kan det være greit for Brann-supporterne at nordlendingenes trener kommer fra Bergen og har en fortid i klubben.

Nå venter to dager med nerver og neglebiting i både Bergen og Trondheim, men på søndag er ventetiden over. Da braker det løs på Brann Stadion. To av Norges største klubber byr opp til dans i en vaskeekte seriefinale. Like før klokken ti søndag kveld får vi svaret. Svaret på om gullkampen kan avblåses eller om spenningen vil leve videre gjennom høsten og ukene som kommer.

Kommentarer er stengt.

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑