Hva vil overgangsforbudet si for Chelsea?


Skrevet av Petter Solholt Olsen

Chelsea har fått overgangsnekt av FIFA. I en periode der de sliter på banen kan nå alt bli snudd på hodet.

FIFA har altså gitt Chelsea overgangsnekt de neste to overgangsvinduene, i tillegg til en saftig bot på over 460.000 pund. Straffen kommer etter at FIFA fant Chelsea skyldige i å signere mindreårige spillere ulovlig ifølge artikkel 19 hele 29 ganger. Sky Sports hevder at dette er resultatet av en tre års lang etterforskning fra FIFA, der 92 overganger ble sett nærmere på.

Dette er ikke første gangen Chelsea er i trøbbel for dette. London-laget fikk også overgangsnekt i 2009 etter å ha signert Gael Kakuta uregelmessig i 2007.

Chelsea har gått ut med en pressemelding der de bekrefter straffen de har mottatt, og samtidig sier at de vil anke saken for å redusere straffen etter å ha samarbeidet med FIFA. Det er også verdt å legge merke til at de også gjør dette slik at en eventuell straff vil gjelde fra etter sommeren. Med anken har Chelsea fått 90 dager til å forsvare de uregelmessige overgangene som har blitt gjort.

 

Avgjørende anke

Hva betyr dette for Chelsea? Dersom anken blir avvist eller håndtert før sommeren betyr det at ingen spillere kan komme inn portene, sett bort fra Christian Pulisic som ble signert i januar. Det er fortsatt usikkert hva dette betyr for Gonzalo Higuain, men de fleste antyder at også han vil kunne bli signert. Kovacic vil mest sannsynlig ikke kunne bli signert.

Videre kan dette ha store konsekvenser for Eden Hazard og Callum Hudson-Odoi. De to stjernene har vært ryktet på vei bort fra klubben denne sesongen, henholdsvis til Real Madrid og Bayern München. Begge har kontrakt ut juni 2020. Chelsea ønsker naturligvis ikke å selge dersom de ikke har mulighet til å hente erstattere, men risikerer altså å miste begge to gratis dersom de ikke får forlenget kontraktene deres.

1544016004_171395_1544016047_noticia_normal

En som klør seg i hodet nå er Roman Abramovich. Chelsea er på vei til å levere en fiaskosesong der lite ser ut til å stemme for blåtrøyene. Sarri-ball har ikke vist seg å fungere på balløya, forsvaret henger ikke sammen og offensivt virker de fortapte dersom ikke Hazard gjør noe ekstraordinært. Maurizio Sarri har flere ganger kritisert holdningene til spillerne offentlig, noe som kan tyde på at italieneren er i ferd med å miste garderoben.

Dersom Abramovich velger å gå for en ny manager etter sesongen må de finne en som nøyer seg med å ikke kunne signere spillere de neste to overgangsvinduene. De fleste meritterte managere vet at tålmodigheten er kort på Stamford Bridge, og eventuelle spillerkjøp i deres andre sesong bør treffe.

Tror Chelsea har en plan

Dersom anken ikke blir avvist og Chelsea får handle som de vil i sommer er det også mange spørsmål rundt klubbens fremtid. For det første vil nok dette bety at Hazard og/eller Hudson-Odoi forsvinner i sommer, og at Chelsea har mulighet til å hente erstattere. Det vil også bety at de garantert har mulighet til å signere Higuain og Kovacic, dersom de ønsker det.

Det blir dog utrolig viktig for Chelsea å treffe på spillerkjøpene til sommeren, for dersom de ender opp med bomkjøp vil de bli sittende med skjegget i postkassen de to neste overgangsvinduene. Redaktør for den norske supporterklubben, Simon Hobberstad, innrømmer at klubben ikke er like attraktiv nå.

– Siden Chelsea har valgt å anke avgjørelsen får de sannsynligvis neste vindu til å signere spillere. Forhandlingsevnen er svekket, da klubber kommer til å være klar over at Chelsea desperat trenger spillere dette vinduet, men de kan likevel gjøre en god jobb i sommer for å forberede seg på de neste sesongene, forteller Hobberstad.

En annen vurdering Abramovich og Chelsea-styret må ta stilling til er hvem som skal lede laget fremover. Fortsetter de med Sarri må de være forberedt på at en eventuell neste manager ikke vil kunne signere noen dersom de skulle sparke han neste sesong. Hobberstad regner med at Abramovich har bestemt seg allerede.

2M5v_bd2AY5_l.jpg

– Det er aldri lett å vite hvordan styret i Chelsea tenker, men om det er sånn at de vurderer å satse på Sarri så vil det nok bare forsterke den planen, ja. Da kan det legges ned en jobb i sommer og han kan få jobbe med laget på treningsfeltet uten like mye mas om overgangsvinduet. Det vil jo også i så fall være en stor tillitserklæring til Sarri. Om dette er tilfelle er en helt annen sak, men jeg vil tro Chelsea har en plan på det, for de skal ha vært klar over dette en stund før vi fikk nyheten i dag, sier han. 

Dersom ryktene stemmer og Sarri er i ferd med å miste jobben, burde dette skje ganske snart slik at en eventuell ny manager vil kunne kartlegge hvilke spillere han ønsker i troppen i god tid før overgangsvinduet åpner. Det er ikke klart hvem som er favoritt til å overta en eventuell manager-stilling etter Sarri, som den siste tiden har vært linket til Roma.

Slik det ser ut i dagens Chelsea-tropp har de fem spillere på utgående kontrakt etter sesongen, blant annet David Luiz, Gary Cahill og Olivier Giroud, i tillegg til begge reservekeeperne, Robert Green og Willy Caballero. I tillegg til tidligere nevnte Hazard og Hudson-Odoi utløper også Pedro, Willian og utlånte Marco van Ginkel sin kontrakt sommeren 2020. Med fredagens straff vil Chelsea nå ha hastverk med å få nye kontrakter på plass for å forhindre en eventuell spillerflukt de neste sommerne.

En ting Chelsea og deres supportere kan trøste seg med er at de har hele 41 spillere på utlån, som alle ønsker å gripe sjansen til å spille seg inn på førstelaget. Blant de finner man blant annet Tammy Abraham som har herjet for et opprykksjagende Aston Villa, Tiemoue Bakayoko, Victor Moses, Alvaro Morata, Michy Batshuayi og Kurt Zouma. Hobberstad har tro på at flere kan ta steget:

– Er det noe Chelsea-supporterne har tro på, så er det egne spillere fra akademiet og på utlån. Det er nok en del som ser på dette som gode nyheter av den grunn, så det sier jo litt om tankene fansen har om spillere som allerede er i klubben, men jeg tror nok ikke klubben selv er like optimistiske. Dette kan dog tvinge klubben til å legge litt om til en ny filosofi som fansen har ønsket en stund, avslutter redaktøren. 

Kommentarer er stengt.

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑